Szakmai partner nyilatkozat

A Cseppnyi Önbizalom Program 2012-ben indult az Országos Alapellátási Intézet, a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szakmai támogatásával és az SCA Hygiene Products Kft. partner-együttműködésében. Az idei évtől a Magyar Kontinencia Társaság is a kezdeményezés mellé állt.

A Cseppnyi Önbizalom program célja, hogy a háziorvosok és a háziorvosi asszisztensek segítségével tájékoztatást nyújtson a vizelettartási panaszokról és a kontinencia megőrzéséről, felmérje az érintettek állapotát és ellássa őket a megfelelő segédeszközzel, valamint szükség esetén segítséget nyújtson hozzátartozóinak a helyes otthoni ápolásban.

A vizelettartási zavarok a lakosság mintegy 6,5 százalékát érintik. A betegek többsége ellátatlan, sokan nem ismerik fel a tünetek alapján a betegséget, és nem tudják, hogy létezik megfelelő megoldás a problémájukra. Sokan félnek megnyílni, nem mernek szakemberhez fordulni és segítséget kérni, pedig az idejében felismert probléma kezelhető, a megfelelő ellátás pedig nagyban javíthatja az érintettek életminőségét.

A Program elsősorban olyan betegeknek szól, akik eddig nem mertek beszélni panaszaikról és szakemberhez fordulni. A kezdeményezés kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy az érintettek mindenfajta szégyenérzet nélkül tudjanak beszélgetni a témáról és segítséget kapni a háziorvosi asszisztensek közreműködésével.